لندو نوریس با پیروزی در مسابقه ابوظبی 2024، مهر تاییدی بر قهرمانی تیم انگلیسی زد. در حالی که دو خودروی فراری بر روی دو سکوی باقیمانده ایستادند، اما نتوانستند فاصله 21 امتیازی را به اندازه کافی کاهش دهند.
با برخورد مکس ورستپن و اسکار پیاستری در دور ابتدایی، این حادثه به چارلز لکلرک کمک کرد تا از رتبه آخر به مقام سوم برسد. اما این برای کمک به اسکودریا فراری کافی نبود زیرا در نهایت با 14 امتیاز اختلاف با مکلارن در نبرد قهرمانی تیمها، فراری به حسرت 16 ساله خود در کسب قهرمانی ادامه داد.
لوییس همیلتون نیز در آخرین مسابقه خود برای مرسدس، هم تیمی خود جورج راسل را شکست داد و مکس ورستپن نیز پس از انجام پنالتی 10 ثانیه ای خود به علت برخورد با پیاستری ششم شد.
در ابتدای مسابقه، نوریس به راحتی از کارلوس ساینز دور شد و هر گونه نگرانی برای مکلارن در اولین استینت مسابقه از بین رفت. در پیچ ابتدایی هنگامی که پیاستری با ردبول راننده هلندی در داخل پیچ مواجه شد، برخورد رخ داد. زیرا ورستپن در کنار خودروی مکلارن با کم فرمانی مواجه شد و هر دو دور خود چرخیدند. ورستپن در رتبههای میانی به مسابقه بازگشت و پیاستری در رتبه آخر به مسابقه خود ادامه داد.
این اتفاق ساینز را به مقام دوم رساند. سپس به علت برخورد خودروی ولتری بوتاس و سرجیو پرز باعث شد تا خودروی ایمنی مجازی در پیست بر قرار شود. در این حال ساینز خود را به فاصله 1.8 قانیه ای نوریس رسانده بود. تا زمانی که VSC به پایان رسید، نوریس تا دور نهم فاصله را تا 3 ثانیه افزایش داد.
آنها به زودی در یک مسابقه دو برای پیروزی قرار گرفتند زیرا پیر گسلی جرج راسل را تا حدود 10 ثانیه عقب نگه داشت تا زمانی که خودروی آلپین در دور 14 پیت استاپ انجام داد و نوریس تقریباً چهار ثانیه از ساینز فاصله داشت.
در حالی که بسیاری از خودروهای عقب به پیت استاپ رفتند ساینز تلاش کرد تا لاستیکهای مدیوم 25 دور خورده خود را استفاده کند و با نزدیک تر شدن به نوریس در استینت بعدی با لاستیک هارد مجددا به راننده انگلیسی حمله کند.
اما در دور 34، لاستیکهای خودروی فراری فرسوده شده و نوریس سپس توانست به سرعت برتری خود را تا بالای سه ثانیه افزایش دهد. در دور 41، نوریس نسبت به ساینز 4.6 ثانیه جلوتر بود و از آنجا با رسیدن به خودروهای لپ شده کمی سرعت خود را از دست داد. پس از آن نیز نوریس در فضای باز بود و در نهایت با اختلاف 5.8 برنده شد.
لکلرک پس از انجام یک سری حرکات جسورانه در دور ابتدایی، در آخر 26 ثانیه عقب تر از هم تیمی خود به خط پایان رسید.
در دور 20، لکلرک برای استفاده از لاستیک هارد پیت استاپ انجام داد و او به سرعت پیر گسلی را گرفت و از کنار آن گذشت و زمانی که راسل برای تعویض لاستیک اقدام کرد ، لکلرک سوم شد.
همیلتون که با یک بدشانسی بزرگ در تعیین خط کار خود را در رده شانزدهم آغاز کرده بود از لاستیکهای هارد استفاده میکرد و تا دور 34 بیرون ماند، سپس پس از تعویض لاستیک در رده هفتم قرار گرفت و سپس با فشار و سرعتی بی امان به افراد جلوی خود حمله کرد. از جمله استون مارتین آلونسو،آلپین گسلی و سپس با کاهش فاصله 14 ثانیه ای با همتیمی خود سپس در دور آخر از راسل سبقت گرفت و کار خود را در رتبه چهارم به پایان رساند.
در دور آخر، همیلتون با DRS از بیرون پیچ 9 به راسل حمله کرد و با یک سبقت زیبا چهارم شد و وستپن نیز با 12 ثانیه فاصله پشت سر جفت پیکانهای نقره ای به رتبه ششم دست یافت. گسلی نیز بالاتر از نیکو هالکنبرگ از هاس در رده هفتم قرار گرفت، که جایگاه ششم آلپاین را در جدول سازندگان در مقابل تیم آمریکایی را تثبیت کرد.
آلونسو نهم شد، زیرا پیاستری پس از انجام پنالتی 10 ثانیهای خود به علت برخورد با فرانکو کلاپینتو به رده دهم رسید .
کولاپینتو یکی از سه رانندهای بود که مسابقه را ترک کرد، زیرا آخرین مسابقه فرمول یک راننده ویلیامز به دلیل مشکل موتوری به پایان رسید، که به نظر میرسید مشکلی مشابه لیام لاوسون را در دور انتهایی از اتمام مسابقه باز گذاشت.
دوران حرفه ای والتری بوتاس در فرمول یک با ناامیدی به پایان رسید زیرا او در پیچ 6 به کوین مگنوسن ضربه زد و این اتفاق باعث شد خودروی ساوبر آسیب زیادی برای ادامه کار ببیند. اما هاس پس از یک چرخش توانست از آن حادثه سالم بیرون آید و با رانندگی خوب مرد دانمارکی سریعترین دور مسابقه با زمان 1:25:637 در استینت سوم با لاستیک سافت ثبت کند.
نظرات کاربران